met za’atar en granaatappelmelasse.

Za’atar is een magisch kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Voor de za’atar heeft u de volgende ingrediënten nodig: 2 eetlepels sesamzaad, 2 eetlepels tijm, 1 theelepel oregano, 2 theelepels sumak en 1,5 theelepel zeezout. De 700-800 g lamsrack (of 12-16 lamskoteletten met gepaneerde botten) bereidt u met 2 teentjes knoflook, 4 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels granaatappelmelasse, 1 halve theelepel chilivlokken, 4 theelepels za’atar kruidenmengsel (zie hierboven), 1 biologische citroen, zout en peper. De couscous maakt u met 240 g instant couscous, 350 ml groentebouillon, 1 granaatappel, 1 sinaasappel, 2 lente-uitjes, 200 g yoghurt, zout en peper. U maakt het geheel af met verschillende takjes munt, koriander en Italiaanse peterselie.

Rooster voor het za’atar kruidenmengsel de sesamzaadjes in een pan op middelhoog vuur. Laat afkoelen en meng met de resterende ingrediënten. Breng het mengsel over in een pot met schroefdeksel of inmaakpot en zet apart. Snijd voor de lam het lamsrack in karbonades van ongeveer 1,5 cm dik, verwijder de vliezen en pezen. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Leg de lamskoteletjes in een ovenschaal. Wrijf beide kanten in met olijfolie, granaatappelmelasse, chilivlokken, de helft van het za’atar kruidenmengsel, knoflook, zout en peper en marineer 20 tot 30 minuten.

Breng ondertussen 350 ml groentebouillon aan de kook in een kleine steelpan. Leg de couscous in een grote, hittebestendige kom en giet er kokende bouillon over. Goed roeren en onmiddellijk afdekken met plastic folie. Laat ongeveer 5 minuten staan totdat alle vloeistof is opgenomen. Maak de korrels los met een vork. Snijd de granaatappel doormidden en verwijder de pitjes. Pel de sinaasappel en snijd deze in stukjes, bewaar eventueel het sap. Maak de lente-uitjes schoon, spoel af en hak ze in fijne ringen. Spoel de kruiden af, schud droog en hak ze fijn. Voeg al deze ingrediënten toe aan de couscous en breng op smaak met peper en zout. Kruid de yoghurt met peper en zout.

Plaats de grillplaat op de Flexinductie kookplaat en verwarm op vermogensniveau 7. Haal de lamskoteletjes uit de marinade en gril ze 2-3 minuten aan elke kant. Serveer met de couscous en de yoghurt.