Een smaakvolle Italiaanse klassieker.

Voor dit authentieke Romeinse gerecht heeft u het volgende nodig: 8 plakken (circa 400 gram) kalfsfilet, 4 eetlepels bloem, 100 gram rauwe ham (prosciutto), 8 blaadjes verse salie, 30 gram boter, 3 eetlepels extravergine olijfolie, zout, gemalen zwarte peper een half glas droge witte wijn.

Verwijder eventueel vet van de kalfsfilets, sla vervolgens de filets plat met een vleeshamer en bedek ze licht met bloem. Leg bovenop de kalfsfilets een plak rauwe ham en een blaadje salie en prik alles vast met een cocktailprikker. Verwarm de boter en olie in een grote koekenpan en voeg de filets – met de hamzijde naar beneden – toe.

Bak beide kanten op hoog vuur bruin en voeg eventueel een beetje zout naar smaak toe (niet teveel: de rauwe ham zelf is behoorlijk zout). Voeg vervolgens de witte wijn toe en kook het geheel nog 5-6 minuten. Serveer de saltimbocca alla romana direct, samen met bijvoorbeeld in boter gesauteerde groente zoals spinazie.