…granaatappelsaus.

Voor de gebraden eend met granaatappelsaus heeft u de volgende ingrediënten nodig: 1 eend à 1,8 kg, zout en peper, 1 sinaasappel, 1/2 bosje koriander, 2 tenen knoflook, 2 eetlepels honing, 60 ml granaatappelsiroop, 2 eetlepels speculaaskruiden, 1 granaatappel en 1 liter heet water.

Leg de eend op een groot bord en haal de holte leeg. Snijd overtollige huid aan de achterkant weg. Gebruik keukenpapier om hem rondom droog te deppen. Kruid de holte binnenin en leg de eend in een ovenschaal. Snijd de sinaasappels in plakken, hak de koriander fijn en stop dit in de eend. Naai de buikholte dicht met keukentouw om te voorkomen dat de vulling er tijdens het braden uitvalt. Leg de eend in de ovenschaal met de borst baar beneden.

Pel de knoflooktenen en gebruik een knoflookpers om ze uit te drukken. Meng de knoflook met de honing, granaatappelsiroop, speculaaskruiden en zout om glacé te maken. Gebruik een kwast om de helft van de glacé over de eend te smeren en draai er zwarte peper over naar smaak. Leg de eend een uurtje (of langer) in de koelkast zodat de smaken goed in kunnen trekken. Gun hem daarna ook weer de tijd om op kamertemperatuur te komen.

Verwarm de oven voor op 160 °C en schil de granaatappel. Zet de schaal met eend 10 minuten in de oven op het eerste niveau en giet er dan een liter heet water bij. Braad 45 minuten, keer dan om en braad nog eens 45 minuten, terwijl u de eend af en toe bedruipt.

Haal de eend na 1,5 uur uit de oven. Verhoog de oventemperatuur tot 220 °C. Giet het vocht uit de ovenschaal om later de saus mee te maken en smeer de eend in met de rest van de glacé. Plaats de eend terug met de borst omhoog, verdeel tweederde van de granaatappelpitjes erover en laat nog 10 minuten in de oven staan, zodat de glacé mooi kan inbakken. Houd wel in de gaten of het niet aanbrandt. Zet de oven uit en laat de eend er zolang in staan.

Warm ondertussen de saus weer op en bind indien nodig met wat maïzena. Serveer de hele eend met saus en de overgebleven granaatappelpitjes. Prima te serveren met aardappelpuree en rode kool.