Genieten van Franse boerenstamppot!

Cassoulet is een regionale specialiteit van de Midi-Pyrénées. Voor deze Franse stamppot heeft u de volgende ingrediënten nodig: 75 à 100 gram gedroogde witte bonen (boterbonen, alternatief is witte bonen uit blik),1 fijngesnipperde ui, 1 gehakte teen knoflook, 1 rode puntpaprika, rozemarijn, tijm en laurier, 250 gram mini roma tomaten, mespunt gerookte paprikapoeder, 800 gram geschilde aardappels, 4 chorizo- of lamsworstjes.

Week de bonen minimaal 8 uur in drie maal de hoeveelheid water. Doe de bonen met schoon water in een dichte stoomovenpan met rozemarijn, tijm en laurier en wat zout en stoom deze gaar. Fruit de ui en knoflook glazig in wat olijfolie zonder te kleuren. Voeg nog wat gehakte tijm en gescheurd laurierblad toe. Snijd de puntpaprika grof en voeg toe. Voeg vervolgens de gehalveerde Roma tomaatjes toe.

Voeg nu de paprikapoeder toe en laat zachtjes stoven, totdat de tomaat uit elkaar valt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg nu de boterbonen, zonder het vocht, toe en breng op smaak. Stoom intussen de aardappels gaar op 100 °C voor 18-20 minuten. Meng de aardappels met de cassoulet. Het zetmeel van de aardappels zorgt voor wat binding. Serveer met gebakken chorizo of lamsworstjes.

Bereidingstip: Wat cassoulet voor Frankrijk is, is stamppot in Holland. Een echte klassieker dus! De basis is altijd witte bonen. Vaak wordt in Frankrijk confit de canard gebruikt en dat vet zorgt ook voor het smeuïge effect. Als u cassoulet serveert zonder aardappelen, dan kunt u er wat broodkruim en/of kaas overheen strooien en even onder de grill plaatsen.