Ovenverse lasagne met pompoen en gamba’s.

Lasagne is hét Italiaanse ovengerecht dat eenvoudig vooraf is te maken. Dat geeft u lekker de tijd een glas wijn te drinken met uw gasten als de pasta in de oven staat. Dit heeft u nodig voor vier personen: 500 gram stevige pompoen, in blokjes gesneden, 1 rode paprika, in reepjes gesneden, 50 gram geraspte Grana Padano, 500 gram voorgekookte gamba’s (of liever nog verse exemplaren die u 3 minuten stoomt op 85 °C), 2 teentjes knoflook, gehakt, ½ bosje lente-uitjes, in ringetjes, 2 eetlepels olijfolie, 800 gram tomatenblokjes, 250 gram ricotta, 3 eetlepels bakgember, snippers, een snufje gemalen foelie, 4 tot 6 blaadjes verse salie, fijngehakt, 250 gram lasagnevellen en 2 eetlepels pijnboompitten.

Stap voor stap maakt u de lasagne als volgt. Stoom de pompoenstukjes 3 minuten op 100 °C. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak hierin de knoflook en de paprikareepjes 2 minuten. Schep de pompoen erdoorheen en bak nog even. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Doe er daarna de gembersnippers, foelie, peper, zout, gehakte salie en de helft van de ricotta bij. Vet een ovenschaal in met een beetje olie. Schep een beetje van de tomatensaus op de bodem, duw de gamba’s in de saus en leg de lasagnevellen erop. Herhaal dit totdat de saus op is. Eindig met een laagje van de saus.

Gooi de lente-uitjes er over en verdeel de rest van de ricotta er in kleine bergjes op. Bestrooi met de Grana Padano, pijnboompitten en wat versgemalen peper. Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 160 °C. Bak de lasagne gedurende 45 minuten. Schuurman Keukens serveertip: bestrooi de lasagne voor het serveren eventueel met verse basilicumblaadjes voor een frisgroene finishing touch.